Het aantal vrouwelijke bestuurders bij beursgenoteerde moet de komende jaren omhoog. Ligt Nederland op koers om de eigen doelen te halen?
Uiterlijk in 2016 moet het aandeel vrouwen in zowel de raden van commissarissen en raden van bestuur 30 procent zijn, volgens de Nederlandse doelstellingen.
De Europese Unie legt de lat nog iets hoger, en wil 40 procent vrouwen in raden van toezicht, al moet dit wel pas in 2020 het geval zijn.
Meer vrouwen in topfuncties is niet alleen belangrijk voor vrouwen, maar ook voor de bedrijven zelf, meent hoogleraar Mijntje Lückerath-Rovers van de TIAS Business School.
Zo zijn ondernemingen een betere afspiegeling van de maatschappij en hebben ze een beter gevoel voor wat er onder werknemers leeft. Bovendien kan een diverse raad beter toezicht houden, denkt de hoogleraar. Dat is vanuit bedrijfseconomisch perspectief waardevol.
Opnieuw meer vrouwen in topfuncties
Hoe doet Nederland het? De Dutch Female Board Index (pdf) heeft voor het achtste jaar op rij het aantal vrouwelijke bestuurders en commissarissen in kaart gebracht van 87 Nederlandse bedrijven genoteerd aan de Euronext.
Het aantal vrouwen met een topfunctie in het bedrijfsleven, is het afgelopen jaar opnieuw toegenomen. In de raden van toezicht is 19,5 procent nu vrouw, tegenover 17,5 procent een jaar eerder. In raden van bestuur ligt dat percentage op 5,8 procent.
De bovenstaande grafiek verraadt het al: Nederland ligt niet op koers om de wettelijke streefcijfers, waar overigens geen sancties aan verbonden zijn, te halen. Bij het huidige groeitempo zal het streefpercentage van 30 procent voor de raad van commissarissen in 2020 gehaald worden (waarmee Nederland dan dus ook niet voldoet aan de Europese doelstelling). Voor vrouwelijke bestuurders zal dit duren tot 2033.
Werk aan de winkel dus, willen bedrijven de doelstellingen halen. Dan zal het aantal nieuwe vrouwen met een topfunctie dat in de komend anderhalf jaar benoemd wordt fors hoger moeten liggen dan de 21 die er sinds 2013 bij zijn gekomen.
Er is slechts één beursgenoteerd bedrijf dat op dit moment aan de Nederlandse doelstelling voldoet: uitgever Wolters Kluwer. Niet geheel toevallig staat daar al jaren een topvrouw aan het roer: de Amerikaanse zakenvrouw Nancy McKinstry.
Lees ook
Topvrouw worden? Trouw een grijze muis
Zwarte vrouw bij techbedrijf? Dan moet je goed zoeken
Dit zijn de machtigste vrouwen ter wereld
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl